PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : cannes film festivali

jbjey88
05-26-2008, 08:07 PM
61.Düzenlenen Cannes Film Festivali'nde NURİ BİLGE CEYLAN ' 3 Maymun 'adlı filmiyle en iyi yönetmen ödülü aldı.N.B CEYLAN konuşmasında 'bu ödülü yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum 'dedi. Gerçekten çok gururlandırıcı bir taploydu. Geçen sene Fatih Akın'ın Yaşamın Kıyısında ile aldığı en iyi senaryo ödüyle beraber bu ödülle Türk sineması umarım ulaslararası alanda belirli bir yere gelir.

Mine
05-29-2008, 11:42 PM
61.Düzenlenen Cannes Film Festivali'nde NURİ BİLGE CEYLAN ' 3 Maymun 'adlı filmiyle en iyi yönetmen ödülü aldı.N.B CEYLAN konuşmasında 'bu ödülü yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum 'dedi. Gerçekten çok gururlandırıcı bir taploydu. Geçen sene Fatih Akın'ın Yaşamın Kıyısında ile aldığı en iyi senaryo ödüyle beraber bu ödülle Türk sineması umarım ulaslararası alanda belirli bir yere gelir.

Gerçekten çok hoş bir gelişme bence Nuri Bilge Ceylan'ın aldığı bu ödül.
"bu ödülü yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum" lafı ayrıca çok güzel.
Nice başarılara, nice ödüllere!!! :)

dn'z
05-30-2008, 12:48 AM
CANNES - Sean Penn başkanlığındakli Cannes jürisi sözünü tuttu. 'Dünyanın bilincinde olan yönetmenlerin filmlerini önemseyeceklerini' önceden duyurmuşlardı. Sonuçta, bu geniş tanımın gerisindeki politik sinema beklentisini, sinema sanatından taviz vermeden yapmayı başardılar. Dünya gerçeklerinin karmaşık uzantıları gerisindeki toplumsal sorunları bilinçli bir yaklaşımla işleyen filmleri öne çıkardılar. Biçimsel arayış içinde estetik bütünlüğü yakalamaya çalışan, anlattıkları konuya sadece aydın sanatçı kimliğiyle değil, has bir yaratıcı duyarlığıyla eğilebilen yönetmenleri onurlandırdılar... Kısacası, içerikle biçim arasında tercih yapmayı reddeden, konusu ve sinema diliyle özgün bir bütün oluşturabilen filmleri öne çıkardılar.

‘Duvarlar Arasında’ (Entre les murs) ile Fransız sinemasına 21 yıl sonra yeniden Altın Palmiye kazanma sevinci yaşatan Laurent Cantet, çokrenkli yerel gerçekleri bir belgeselci yalınlığıyla anlatırken, coğrafyası, kültürü, dili ya da dini ne olursa olsun, günümüz dünyasının çokboyutlu gerçeğini anlatmayı başardığı için içtenlikle alkışlanıyordu. Paris’te, bir ortaokulun dört duvarı arasında yaşananlar, hepimizin sorunlarıydı. Kendi yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı kitaptan uyarlanan filmdeki genç öğretmeni başarıyla yorumlayan François Begaudeau da hepimizin öğretmeniydi. O sınıfın, ten renkleri, alışkanlıkları, sorunları ve beklentileri farklı öğrencileri de hepimizin çocuklarıydılar.

Nuri Bilge Ceylan’ın başarısının gerisinde de aynı temel özellikler bulunuyor. ‘Üç Maymun’, kültürel ve toplumsal kökleri bu kez daha belirgin karakterlerin yerel renkleriyle, dünya gerçeklerinden bilinçli bir kesit sunuyor. Özetlendiğinde katıksız bir melodrama benzeyen öyküyü, türün kodlarını tersine çevirerek, insan gerçeğinin derinliklerindeki özü yakalamaya çabalayan sağlam bir duyarlıkla işliyor. Ceylan’ın temel becerisi anlatım gücünden kaynaklanmakta. Kazandığı 'mizansen ödülü'nun gerisindeki anlam da bu zaten. Dilimize ‘yönetmen’ olarak yaptığımız çeviri, bu önemli nüansı yakalayamıyor. Fransızcada ‘en iyi yönetmen’ demek mümkünken ve birçok festivalde bu tanım altında ödüller verilirken, Cannes’da mizansenden söz edilmesi, bir öyküyü sahneye koyma becerisinin farklı bir anlam içermesinden ve bu anlamın burada önemsenmesinden kaynaklanıyor.

Ödül listesinde yer alan İtalyan yönetmenler de özgün mizansen örnekleriyle dikkati çekiyorlardı. Matteo Garrone mafya gerçeğini (Camorra), Paolo Sorrentino da 50 yıl boyunca polemiklere konu olan bir politikacının (Andreotti) yaşamını anlatırken, türlerinin reçetelerine sırt çevirerek, yepyeni anlatım biçimleri geliştirebildikleri için ödüllendirildiler... Jean-Pierre ve Luc Dardenne’in kazandıkları senaryo ödülünün ötesinde, sıcak dünya gerçeklerini bireysel yazgılar çerçevesinde çarpıcı bir dille sahneye koymakta sergiledikleri ustalık bulunmuyor mu?

Ne çarpıcı biçemlerin, ne de kolay yaklaşımların kıvılcımlı sahteliğine prim vermeyen jüri, belirli bir iç dinamiğe sahip tutarlı karlarıyla, belki de Cannes Festivali tarihinin en anlamlı ödül listelerinden birine imza atmış bulunuyor.

radikal

jbjey88
09-29-2008, 10:44 PM
3 Maymun yabancı film dalında Türkiye'den Oscar aday adayı oldu...

in these arms
09-30-2008, 02:41 AM
bu film kpss 2008 önlisans sınavında da çıktı yönetmeni sordular :)
mis gibi bi soruydu benim için tabi..

jbjey88
09-30-2008, 09:29 PM
ne mutlu sana:D