PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nirvana

Captain_Kidd
03-02-2008, 12:15 PM
http://www.universalmusicworld.jp/nirvana/image/front-cover.jpg
Nirvana; 1988 yılında Aberdeen, Washington Amerika’da; Kurt Cobain adıyla bilinen Kurt Donald Cobain (20 Şubat 1967, Hoqiam - Washington; gitar ve vokal); Krist Novoselic (16 Mayıs 1965, Croatia - Yugoslavya, bas gitar) ve Dave Grohl (14 Ocak 1969; Warren – Ohio – Amerika; bateri) tarafından oluştu diyebiliriz.

Grubun köklerinde 1980 yılların ortasında müzik piyasalarının en önemli isimlerinden olan Melvins ve Sonic Youth’un izlerini görmek mümkün. Novoselic ve Cobain; yaşadıkları yer olan ve Seattle’a çok bir kasaba olan Aberdeen’de 1985 yılında tanıştılar.

Müzikal çalışmalarının ilk somut örneği Stiff Woodies adıyla gerçekleşti. Bu ilk oluşumda Cobain bateri çalarken Novoselic’de bas çalıyordu. Grubun belli bir gitaristi ise yoktu. 1987 yılında grup adını Nirvana olarak değiştirdi; bu değişimle birlikte Cobain vokal ve gitara geçerken gruba Chad Channing’de baterist olarak eklendi. Bir süre sonra Seattle’da yer alan plak şirketlerinden biri, Sub Pop tarafından keşvedilen grup 1988 yılında ilk single’ları “Love Buzz/Big Cheese”i kaydetti. 1989 yılının Haziran ayında ise 600 $’a kaydedilen ilk albümleri “Bleach” piyasaya çıktı. Bu albümün piyasaya çıkmasının ardından Portland ve Oregon’u kapsayan küçük bir turneye çıkan grubun solisti Kurt Cobain daha sonra eşi olacak Courtney Love’la da bu turne sırasında tanıştı. Turnenin ardından Washington çıkışlı bir grup olan Scream’in bateristi olan Dave Grohl 1990 yılının Eylül ayında Chad Channing’in yerine gruba girdi.
1991 Avrupa Turnesi boyunca Nirvana, Sonic Youth’un ön grubu oldu. Nirvana’nın asıl büyük çıkışı ise 1991 yılında katıldıkları Reading Feastivali’nde gerçekleşti. Bu festival sırasında kaydedilen ve bir belgesel niteliği taşıyan “1991: The Year Punk Broke”la birlikte grubun adı tüm dünyada duyuldu. 1991 yılı aynı zamanda; Nirvanamania akımının oluşma, Kurt Cobain’in ise fiziksel ve ruhsal sağlığının bozulma tarihi de oldu. Grup daha sonra Geffen Records’la anlaşma imzaladı ve asıl büyük başarıları olan “Nevermind”ı 1991 yılının sonbaharında piyasaya çıkardı. 3 platin ödüle layık görülen ve dünya çapında 10 milyon kopya satan Nevermind’dan çıkan single “Smells Like Teen Spirit” ise MTV’nin sürekli yayınladığı kliplerden biri oldu.

Müzikal başarılarının yanı sıra maddi açıdan da oldukça iyi duruma gelmeye başlayan grubun solisti Kurt Cobain ise bütün bu bolluğun yanında içine kapanmayı ve kendi dünyasını yaratmayı tercih etti. Bu sırada 1992 yılının Şubat ayında Hole grubunun solisti olan Courtney Love’la Hawaii’de evlendi. 18 Ağustos’ta ise kızları Frances Bean dünyaya geldi.
Nirvana’nın üçüncü stüdyo çalışmaları Kurt Cobain’in sağlık problemleri sebebiyle ertelenedi. Kronik mide sancılarından şikayetçi olan Cobain çok sık hastaneye kaldırılmaya başladı. 1992 yılında ise Geffen, Nirvana hayranlarının sabrını daha fazla zorlamamak için grubun B-Side’larından oluşan bir toplama albümü, “Incesticide”ı piyasaya sürdü.

1993 yılının baharında grup tekrar stüdyoya girmek için hazırdı. Nevermind’ın ardından çıkartacakları bu yeni albüm için grup; Pixies, Breeders ve Jesus Lizard’ın da prodüktörlüğünü yapmış olan Steve Albini’yle çalışmayı tercih etti. Yeni albüm “In Utero” 1993 yılının Eylül ayında piyasaya çıktı. “In Utero”nun piyasaya çıkmasının ardından grup MTV için verdikleri Unplugged konserin de içinde bulunduğu ve Kuzey Amerika’yı kapsayan bir turneye çıktı.
1994 yılının başlarında Nirvana’nın Avrupa turnesi, Kurt Cobain’in sağlık problemleri yüzünden yarıda kesildi. Aynı yılın Mart ayı sonlarında ise Cobain, Los Angeles’taki bir rehabilitasyon merkezine yatırıldı . Bir gün sonra da kaçtı. Ve Seattle’a geri döndü. Bu olaydan yedi gün sonra yani 8 Nisan’da Cobain, Seattle’daki evinde ölü bulundu.

Kurt Cobain’in ölümünün ardından Grohl ve Smear Foo Fighters adıyla bir grup kurdu. Foo Fighters, Nirvana’nın kızgın müzik tarzı ve şarkı sözlerinin yanısıra yumuşakbaşlı bir tutum izledi ve 1995 yılında grupla aynı adı taşıyan albümleriyle büyük başarı şağladı. Novoselic 1996 yılında Sweet 75 adlı grupla tekrar müzik piyasasına geri döndü.

Ozanisius
03-02-2008, 01:14 PM
Sadece 90ların başında esmiş gelip geçici bi moda Kurt öldükten albüm satışları bitti 50 milyon civarı sattılar sadece 80'leri yerle bir ettiler müziği basitleştirdiler çok depresif bi imajlrı war rock'n roll ateşi yok Skid Row'u Motley Crue'yi falan hep bitirdiler bide Kurt Cobain'e süper en iyi gitaristler listesinde ilk 10'a koymuş Rolling Stone....Saçmalık....Adam gitarın g'sini bilmez listede Satriani ,Sambora, Steve Vai bile yok Kurt ilk 10'da...Buna ancak gülerim!!!!:D:D:D

dn'z
03-02-2008, 03:19 PM
K.Cobain, Axl ve Jon'dan sonraki en sevdiğim solisttir. Birsürü şey yazdım, ama beğenmeyip sildim. Ne yazsam bu adamın sesindeki gücü, bende yarattığı etkiyi tasvir edemem.

Mine
03-02-2008, 03:49 PM
Dünya genelinde müzikte ciddi bir etkileri olduğunu inkar edecek değilim, özellikle Kurt Cobain gerçekten gerekli karizma ve yeteneğe sahipti... Ama benim hiç ısınamadığım bir sound ve dinlemekten pek de keyif almadığım bir gruptur Nirvana.

king_o'swing
03-02-2008, 09:19 PM
Her ne kadar çok sevsem de eğer kurt cobain intihar etmeseydi - gerçi edip etmediği de meçhul :) - şimdi ki konumlarında olamazlardı, ama söylediğim gibi pek severim.

Captain_Kidd
03-02-2008, 11:03 PM
Nirvana iyiki 80leri bitirdi yoksa Keep The Faith ve These Days gibi iki muhteşem albümü dinlemiyo oalcaktık şu an.Bon Jovi kendini olumlu yönde geliştirip yoluna devam etti diğer gruplara gelince bu Nirvananın onları bitirmesi değil kendi başarısızlıklarıdır.

Kurt Cobain in Roling Stone dergisinin yaptığı en iyi 100 gitarist listesinde ilk 10 da olması ise bir Rolling Stone klasiği daha fazla ne denebilirki

Ozanisius
03-03-2008, 05:16 PM
Dünya genelinde müzikte ciddi bir etkileri olduğunu inkar edecek değilim, özellikle Kurt Cobain gerçekten gerekli karizma ve yeteneğe sahipti... Ama benim hiç ısınamadığım bir sound ve dinlemekten pek de keyif almadığım bir gruptur Nirvana.

Mine abla tam beynimi okumuşsun Kurt karizmatik asma sound hoş değil cidden sıcak bakamıyom nadiren belki Smells Like dinleyebilirim o kadar

darthpikachu
01-02-2011, 06:08 PM
ne olursa olsun bana göre nirvana, son kurulan büyük rock grubudur.

bu forumda sevilmemesinin nedeni bon jovi'nin arena rock'ı yani rock'ın son haline benzemeyen bir sounda sahip olmasıdır. nirvana rock ve punk karışımı bir müzik olan grunge yapar ve belki de bu müziği icat etmiş bile denebilecek bir gruptur.

ve hayatımda bon joviden önce gelebilecek tek ama tek gruptur nirvana.

dangerous kid
01-02-2011, 06:30 PM
ben nirvana'nın büyüklüğünü ve kurt cobain'in dehasını tartışmam bile kurt bence gerçeğin ta kendisidir ancak bununla beraber özel hayatında tuttuğu yol ne yazık ki olmamasını tercih edeceğim bir yoldu yine de onların fırtına gibi estiği dönemleri bizzat yaşadığım için rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki nirvana eşsiz ve muhteşem bir rock grubudur

darthpikachu
01-02-2011, 06:50 PM
ben nirvana'nın büyüklüğünü ve kurt cobain'in dehasını tartışmam bile kurt bence gerçeğin ta kendisidir ancak bununla beraber özel hayatında tuttuğu yol ne yazık ki olmamasını tercih edeceğim bir yoldu yine de onların fırtına gibi estiği dönemleri bizzat yaşadığım için rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki nirvana eşsiz ve muhteşem bir rock grubudur

tabii ki ancak özel hayatıyla da ilgili şöyle bir gerçek var; courtney ile arasında sorunlar varken, eroin bağımlısı iken hatta akıl sağlığıyla ilgili problemleri varken bile kızı Francis'e bakabilecek, onu sevebilecek kadar büyük bir insandır.

misslakers28
01-02-2011, 07:53 PM
Kurt'ün öldüğü haberi 1994 nisan akşamı ülkemizin bütün yerli kanalları ana haber bültenlerinde çıktı.tekrar tekrar hatta gazetelerde... yerel radyo yayınları Kurt'ün anısına çok duygusal haberlere ve proğramlara yer verdi.buda ülkemizde nekadar çok sevildiğinin ve dinlediğinin göstergesidir.nirvana kesinlikle grunge müzik yapan bir grup.hernekadar bu tartışılsada .ve ölümüde kesinlikle kendisi sorumludur.Nirvana ve kurt cobain adı altında ki bütün kitaplarda ki röportajlarında sürekli ölmekten ve nekadar acı çektiğinden bahsediliyor. özelliklede 1993-94 yıllında nekadar dayanılmaz hale geldiğini, sahnede acıdan kıvrandığını...buda küçüklükten beri mide sorununun olması ve çok genç yaşta alınan uyuşturu çeşitleri.
Şuan grup üyelerinden sadece Dave ayakta kaldı,kurduğu foo fighters grubu ile ve bence son derece başarılı Nirvana tarzını yansıtan harika bir grup

Nihayetinde sabun köpüğü olmayan EFSANE olabilmiş eşi benzeri olmayan türde müzik yapan ENDER gruplardan biri.Unplugged konseri ile tanıdım ve sevdim
her nekadar özel hayatı farklıda olsa...
ve ayrıca bilinirki smells like teen spirit şarkısı ve nevermind albümü dünyanın çeşitli müzik listelerinde en uzun sürede 1numarada kalan ve gelmiş geçmiş en iyi şarkı /albümler arasında yer aldı ve almakta

dangerous kid
01-02-2011, 09:08 PM
tabii ki ancak özel hayatıyla da ilgili şöyle bir gerçek var; courtney ile arasında sorunlar varken, eroin bağımlısı iken hatta akıl sağlığıyla ilgili problemleri varken bile kızı Francis'e bakabilecek, onu sevebilecek kadar büyük bir insandır.
muhakkak doğru söylüyorsun zaten benim bu konuda her hangi bir eleştiride bulunmakta haddim değildir yalnızca herşey çok daha iyi olabilirdi ve keşke öyle olsaydı...

rockygensoul
01-04-2011, 06:00 PM
Cinderella'yı, Skid Row'u, White Lion'ı, Britny Fox'u, Mötley Crue'yu, Whitesnake'i, kısmen Guns N' Roses'ı ve daha onlarca sağlam grubu ve bu grupların bize verdikleri sağlam ve kaliteli rock müziği öldüren bir adamı ve grubunu sevmemi kimse beklemesin :) :)

bugün insanların saçma sapan müzikleri rock diye dinlemesinin sebeplerinden birisidir nirvana...sade ve sadece ergen-depresif arkadaşlara hitap ettiler daha doğrusu edebildiler. Ben hayatımda -çok ciddiyim- 20-21 yaş üstü Nirvana hayranı pek görmedim. Ha illa ki vardır, o ayrı. Okulda bir kız var, Grafik-Tasarım 4. sınıf öğrencisi,23 yaşında ve kendisi hala ergen-depresif takılmakta. "kimse beni anlamıyor, insanlardan nefret ediyorum" gibi klasik mottolarla karizma yapmaya çalışan ve bir erkekle en fazla bir ay beraber olup çocuğa da kafayı yedirten bir kız. Tanıdığım tek 21 yaş üstü Nirvana hayranı o. :)

Nirvana sevenlere biraz sert davrandım sanki ama ne yapayım, affedin artık. Ne derseniz deyin bu adam rock piyasasını mahvetti gitti..ciddi anlamda tahribata uğrattı Rock müziği ve piyasasını...sinirim ondan :) :)

dn'z
01-04-2011, 11:59 PM
Adam müziğini yaptı, zaten var olan bir "kayıp gençlik" vardı, o bu gençliğin sesi oldu. Müzik endüstrisinin onun üzerinden elde ettiği rant sonucu, arkasından 3 akoru biraraya getiren yüzlerce müzisyen müsfettesinin türemesi ve müzik endüstrisinin de yoğun desteğiyle insanların bu müsfettelere yönelmesi ne kadar Kurt'e yüklenebilir ki?

Ayrıca bence grunge'dan bir önceki popüler müzik türlerini (özellikle glam ve hard rock'ı) traşladı. Guns, BJ gibi zamansız müzik yapanlar yollarına devam etti. Bir trend'e tutunan bir önceki dönemin sığ gruplarının ömürlerini bitirdi.

frozen
03-31-2011, 01:42 AM
Adam müziğini yaptı, zaten var olan bir "kayıp gençlik" vardı, o bu gençliğin sesi oldu. Müzik endüstrisinin onun üzerinden elde ettiği rant sonucu, arkasından 3 akoru biraraya getiren yüzlerce müzisyen müsfettesinin türemesi ve müzik endüstrisinin de yoğun desteğiyle insanların bu müsfettelere yönelmesi ne kadar Kurt'e yüklenebilir ki?

Ayrıca bence grunge'dan bir önceki popüler müzik türlerini (özellikle glam ve hard rock'ı) traşladı. Guns, BJ gibi zamansız müzik yapanlar yollarına devam etti. Bir trend'e tutunan bir önceki dönemin sığ gruplarının ömürlerini bitirdi.

Çok haklısın , bunların faturasını Kurt'e ve Nirvana'ya çıkarmak işin çok kolayına kaçmak olmuyor mu ?

Kim ne derse desin , Rock barlara gittiğinizde , canlı müzik yapan grup bi " come as you are " çalmaya başladığında müthiş bir etki yaratmıyormu hala , rock listelerinde
smells like teen sprit hala ilk sıraları zorlamıyormu ?

Son bişey daha , ben kendimi defresif hissettiğim ve kayıplar yaşadığım zamanlarda Nirvana benim ilacım olmuştur. Onların o defresif ama muhteşem müzik , şarkı ve sözleri benim kendimi buluşum olmuştur.

:rolleyes: 21 yaş üstüyüm ( hemde bayaaaaa ) ama nirvana hayranıyım ;)

misslakers28
03-31-2011, 08:48 PM
14 yaşımda başldım dinlemeye şuan30 yaşındym ve hala nirvana dinlemekten çok keyif alıyorum.(odamda boy boy posterleri varDI:) annem bile sever hatta ona kurt'ün hikayesini anlatn kitabını verdm okuduktan sonra daha çok sevdı:D

KurtCobain
03-31-2011, 10:20 PM
Kurt ve Nirvana'ya karşı müziği öldürmüş ifadelerini duyunca kahroluyorum. Abi bu grup 90larda bütün gençliği etrafında toplamış bir grup ve bambaşka bi jenerasyon yaratmış. Bütün müzik türlerini geride bırakıp Grunge göklere çıkarmış adeta. Sorunlu gençlik denmesinin tek nedenide Kurt'ün depresif şarkı sözleri ,gitar riffleriki, tavırları felan buda insanı bambaşka bir şekilde içine çekıyor (genci yaşlısı) Şimdiki pop müzik yapanlarla ne ilgisi var onuda anlamadım ama neyse :D

darthpikachu
03-31-2011, 11:21 PM
nirvana'nın sound'u geleneksel grunge'ın hafif dışındadır ve evet, grunge sound'undan baya uzak şarkıları vardır ancak yine de benim için bon jovi'den önce gelebilecek tek grup nirvana.

glam metal'i bitiren asıl olay nirvana, pearl jam gibi grupların aksine punktan doğup mainstream hale gelen hip-hop ve girlband boyband kavramlarıydı.